برای پزشکان

این بخش دارای دو قسمت بوده، در ابتدا اطلاعات کلی واکسن مطرح گردیده و در بخش انتهایی لینک Guideline های واکسن در اختیار شما اساتید محترم قرار می گیرد، سعی ما آنست که منابع به روز را در اسرع وقت در اختیارتان قرار دهیم

Prevenar  13 محصول کمپانی فایزر از سال 2010 تولید گردیده و توسط مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) توصیه می شود برای کمک به پیشگیری از ابتلا به بیماری های پنوموکوکی مهاجم (IPD)، تمامی کودکان 2 ماه تا 5 سال Prevenar13 را دریافت نمایند. این واکسن هم اکنون در برنامه ملی واکسیناسیون بیش از 84 کشور دنیا پذیرفته شده است. علاوه بر اغلب کشورهای اروپایی و آمریکایی، بیشتر کشور های منطقه خاورمیانه از جمله عربستان، عراق، قطر، بحرین،امارات متحده، عمان و ترکیه این واکسن رادر برنامه ملی واکسیناسیون خود گنجانده اند.

Prevenar13 یک واکسن زنده نیست.

 

در کشور ما که این واکسن جزئ برنامه جاری ایمن سازی نیست، برای کودکان در معرض خطر بالاتر بیماری های مهاجم پنوموکوکی توصیه می شود. لیست کودکان پرخطر (High Risk) از نظر بیماری های پنوموکوکی در جدول زیر آمده است:

 


مکانیسم اثر
آنتی ژن های پلی ساکاریدی منجر به پاسخ آنتی بادی سروتیپی مستقل از سلول T می شوند. در حالیکه Prevenar13 مشتمل بر آنتی ژن های پلی ساکاریدی متصل شده به پروتئین حامل است و منجر به پاسخ ایمنی وابسته به سلول T می شود. Prevenar13 سیگنال های سلول T که به منظور بلوغ سلول های B نیاز هستند را قادر به اعمال اثر می کند.
Prevenar13 یک واکسن زنده نیست.

شکل و دوزاژ:
تک دوز 0/5 میلی لیتر محلول برای تزریق عضلانی ، عرضه شده در سرنگ از پیش پرشده

آماده سازی جهت استفاده
به دلیل اینکه این محصول یک محلول محتوی Adejuant می باشد، بلافاصله قبل از استفاده از واکسن به سرعت واکسن را تکان دهید تا محلولی سفید و همگن در داخل محفظه بدست آید. در صورتی که واکسن دوباره به حالت معلق در نمی آید از آن استفاده نکنید.محصولات دارویی تزریقی را باید قبل از تجویز به جهت وجود ذرات و تغییر رنگ مورد بررسی قرارداد . Prevenar13 را با واکسن های دیگر و سایر محصولات در یک سرنگ مخلوط نکنید.
هر دوز 0/5 میلی لیتری می بایست به صورت عضلانی تزریق گردد. محل تزریق ترجیحی در نوزادان قسمت قدامی – جانبی ران و در کودکان نوپا، کودکان و بزرگسالان عضله دلتوئید می باشد. واکسن را نباید در ناحیه گلوتئال یا نواحی که ممکن است واجد تنه های اصلی عصبی یا عروق خونی باشند تزریق کرد.

هشدارها و موارد احتیاط:
• افراد با سابقه آلرژی شدید به هر یک از محتویات Prevenar13 یا هر واکسن حاوی توکسوئید دیفتری نباید واکسن را دریافت نمایند.

• در صورت وجود بیماری حاد تب زا بهتر است واکسیناسیون تا بهبودی نسبی به تاخیر افتد

• توقف تنفس متعاقب تزریق عضلانی در برخی نوزادان که به صورت نارس (زیر 28 هفته) متولد میشوند، مشاهده گردیده است. تصمیم گیری در مورد زمان تجویز واکسن به صورت عضلانی به نوزادان نارس می بایست با لحاظ نمودن وضعیت طبی هر نوزاد و فواید بالقوه و خطرات احتمالی واکسیناسیون باشند.

عوارض جانبی
در مطالعات بالینی در ایالات متحده، متداول ترین واکنش های ناخواسته گزراش شده از نوزادان و کودکان نوپا شامل: تحریک پذیری (%70>)، دردناکی محل تزریق (%50>)، کاهش اشتها (%40>)، کم خوابی (%40>)، پر خوابی (%40>)، تب (%20>)، قرمزی محل تزریق (%20>) و تورم محل تزریق (%20>) بوده است.

 


*بین دو دوز حداقل 8 هفته فاصله باشد

 

Guidelines

-ADVISORY COMMITTEE ON IMMUNIZATION PRACTICES VACCINES FOR CHILDREN PROGRAM VACCINES TO PREVENT PNEUMOCOCCAL DISEASE

Advisory Committee on Immunization Practices (ACIP) Recommended Immunization Schedules for Persons Aged 0 Through 18 Years and Adults Aged 19 Years and Older

National schedule and guideline of immunizaton - Iran Ministry Of Health 2015
For all who work on vaccination