این بخش دارای دو قسمت بوده، در ابتدا اطلاعات کلی واکسن مطرح گردیده و در بخش انتهایی لینک Guideline های واکسن در اختیار شما اساتید محترم قرار می گیرد، سعی ما آنست که منابع به روز را در اسرع وقت در اختیارتان قرار دهیم

Prevenar 13 محصول کمپانی فایزر از سال 2010 تولید گردیده است. FDA این واکسن را برای جمعیت بالغین نیز مورد تایید قرار داده است.

پنومونی یک بیماری جدی با پیامدهای خطرناک بوده که عوارض آن در افراد بالاتر از 50 سال به مراتب مرگبارتر از ابتلا در سنین پایینتر است. بر اساس مطالعه Huong و همکاران، منتشر شده در سال 2011 تخمین زده شده است که در ایالات متحده پنومونی پنوموکوکی منتج به 374000 هزار ویزیت سرپایی و 4/1 میلیون روز بستری بیمارستانی و 8/1 میلیارد دلار هزینه درمانی سالانه می گردد. این بیماری سالانه، مسئول بیش از 16000 مرگ و میر در افراد بالای 50 سال بوده است. با توجه به تبعات سنگین اقتصادی و اجتماعی این بیماری لزوم پیشگیری از آن در جمعیت بالای 50 سال قابل توجیه است.


توجه به این نکته حائز اهمیت است که این آمار منعکس کننده تاثیر بیماری پنوموکوکی به علت همه سروتیپ ها می باشد. هیچ واکسنی از جمله Prevenar13 نمی تواند در برابر همه انواع IPD محافظت ایجاد نماید زیرا هیچ واکسنی حاوی تمامی سروتیپ ها نیست. تخمین زده شده که سروتیپ های موجود در Prevenar13 مسئول ایجاد بیش از 80% از موارد IPD در بزرگسالان می باشد. ذات الریه پنوموکوکی در حدود یک مورد از هر 20 نفری را که به آن مبتلا میشوند، میکشد. باکترمی در حدود یک مورد از هر 5 نفر، و مننژیت در حدود 3 مورد از هر 10 نفر را میکشد.

علاوه بر افراد سالم بالای 50 سال بیمارانی با شرایط بالینی زیر در تمامی سنین در معرض ابتلا به عفونت های مهاجم پنموکوکی هستندد:
- بیماری قلبی- عروقی مزمن - دیابت ملیتوس - الکلیسم
- بیماری ریوی مزمن - بیماری کبدی مزمن - کشیدن سیگار
- ناهنجاری های کلیوی - هر نوع نقص ایمنی - بیماران سرطانی
- افراد کاندید پیوند - افراد دارای انواع هموگلوبینوپاتی - Asplenia
- Sickle cell anemia - Cochlear Implants - Cerebro Spinal Fluid Leak
- Immune Mediated Inflamatory Diseases
- ساکنین خانه های سالمندان و مراکز نگهداری

افراد در سنین بالای 50 سال بیشتر در معرض خطر هستند.افزایش حساسیت به بیماری مهاجم پنوموکوکی (IPD) در سنین پائین تر از آنچه شما می دانید آغاز می شود و محدود به افراد مسن بالای 65 سال نیست. همانگونه که از اطلاعات حاصل از CDC در پایین مشخص است، در سال 2010 میزان موارد IPD در بزرگسالان 50 تا 64 سال تقریبا به اندازه بزرگسالان بالای 65 سال بوده است.


نقش واکسن در چالش مقاومت آنتی بیوتیکی
در ایالات متحده به طور متوسط 28% از نمونه های استریپوکوکوس پنومونیه جدا شده در سال 2004 مقاوم به چند آنتی بیوتیک (multidrug- resistant) بودند و در برخی مناطق کشور، مقاومت چند آنتی بیوتیکی به 38% نیز می رسید. براساس اطلاعات نظارتی ایالات متحده، سروتیپ های A6، B6، V9، 14، A19، F19، F23 مقاوم به آنتی بیوتیک بوده اند که تمامی آنها در Prevenar13 موجود می باشند.

Prevenar13 مکانیسم اثر
آنتی ژن های پلی ساکاریدی منجر به پاسخ آنتی بادی مستقل از سلول T می شوند. در حالیکه در Prevenar13، آنتی ژن های پلی ساکاریدی به پروتئین حامل متصل شده است که منجر به پاسخ ایمنی وابسته به سلول T می شود.از طریق این مکانیسم سلول های B توسط سیگنالهای ایجاد شده توسط سلولهای T به بلوغ می رسند. علاوه بر این مکانیسم فوق منجر به تولید سلولهای خاطره از نوع  (B memmory Cell) نیز میگردد.

Prevenar13 یک واکسن زنده نیست.

جمعیت های خاص:

- بارداری: ایمنی و اثربخشی Prevenar13 در خانم های باردار مشخص نشده است. (گروه B)

- استفاده در سالمندان: پاسخ آنتی بادی به Prevenar13 در افراد بالای 65 سال در مقایسه با پاسخ آنتی بادی در افراد 50 تا 59 سال کمتر است اما این اختلاف معنی دار نیست.


- افراد با نقص ایمنی: مشتمل بر افراد با ریسک بالای ابتلا به بیماری پنوموکوکی مهاجم (نظیر افراد بانقص عملکرد مادرزادی یا اکتسابی طحال، عفونت HIV، بدخیمی، پیوند سلول های بنیادی خونساز و سندرم نفروتیک) ممکن است پاسخ آنتی بادی پایین تری در واکسیناسیون Prevenar13 داشته باشد.

- درمان های تضعیف کننده ایمنی: افرادی که به واسطه استفاده از درمان های تضعیف کننده ایمنی (رادیوتراپی، کورتیکواستروئیدها، آنتی متابولیت ها، عومل آلکیله کننده و عوامل سایتوتوکسیک) سیستم ایمنی ضعیف تری دارند، ممکن است به طور بهینه به ایمن سازی فعال پاسخ ندهند.

- مادران شیرده: مشخص نیست که آیا این واکسن در شیر انسان دفع می شود یا خیر. از آنجایی که بسیاری از داروها در شیر انسان دفع می شود لذا در مورد استفاده از Prevenar13 در مادران شیرده می بایست احتیاط بعمل آید.

شکل و دوزاژ:
تک دوز 0/5 میلی لیتر محلول برای تزریق عضلانی ، عرضه شده در سرنگ از پیش پرشده

آماده سازی جهت استفاده
به دلیل اینکه این محصول یک محلول محتوی Adejuant می باشد، بلافاصله قبل از استفاده از واکسن به سرعت واکسن را تکان دهید تا محلولی سفید و همگن در داخل محفظه بدست آید. در صورتی که واکسن دوباره به حالت معلق در نمی آید از آن استفاده نکنید.محصولات دارویی تزریقی را باید قبل از تجویز به جهت وجود ذرات و تغییر رنگ مورد بررسی قرارداد . Prevenar13 را با واکسن های دیگر و سایر محصولات در یک سرنگ مخلوط نکنید.
هر دوز 0/5 میلی لیتری می بایست به صورت عضلانی تزریق گردد. محل تزریق ترجیحی در نوزادان قسمت قدامی – جانبی ران و در کودکان نوپا، کودکان و بزرگسالان عضله دلتوئید می باشد. واکسن را نباید در ناحیه گلوتئال یا نواحی که ممکن است واجد تنه های اصلی عصبی یا عروق خونی باشند تزریق کرد.

هشدارها و موارد احتیاط:
• افراد با سابقه آلرژی شدید به هر یک از محتویات Prevenar13 یا هر واکسن حاوی توکسوئید دیفتری نباید واکسن را دریافت نمایند.
• در صورت وجود بیماری حاد تب زا بهتر است واکسیناسیون تا بهبودی نسبی به تاخیر افتد

 

Guidelines

IDSA Clinical Practice Guideline for Vaccination of the Immunocompromised Host
For Transplant Specialists, Oncologist and haemathologist and Infectionist

Use of Vaccines to Prevent Meningitis in Persons with Cochlear Implants
For Cochlear Implant Specialists

Advisory Committee on Immunization Practices (ACIP) Recommended Immunization Schedules for Persons Aged 0 Through 18 Years and Adults Aged 19 Years and Older
For Pulmonologists and Immunologists

Guidelines for Vaccinating Dialysis Patients and Patients with Chronic Kidney Disease
For Transplant Specialists and Nephrologists

Foundations of Care: Education,Nutrition, Physical Activity,Smoking Cessation, PsychosocialCare, and Immunization - Diabetes Care 2015: Page-S26For endocrinologists and Internists

Grading of Recommendations, Assessment, Development, and Evaluation (GRADE) for Pneumococcal Vaccines for Adults aged ≥65 years
For All who work with over 65 years
 

National schedule and guideline of immunizaton - Iran Ministry Of Health 2015
  For all who work on vaccination